- اندرز اول: تن پوشَت همواره آراسته باشد.
(بیان امروزین: ظاهر آراسته)
صرفنظر از اینکه در گذشته چه کار کرده اید، چقدر پول در حساب بانکی خود دارید، تا چه اندازه مشهور هستید یا چقدر وزن اضافه کرده اید، یک شخص با لباسی شایسته، بهتر از یک کهنه پوش مورد توجه قرار میگیرد. البته همه میدانیم شخصیت افراد به لباسشان نیست، ولی این نکته را باید همواره به گوش داشته باشیم که لباس افراد به شخصیت آنهاست.
- اندرز دوم: به هنگام گفتن سنجیده و به گاه شنفتن آرمیده باید بودن.
(بیان امروزین: با فکر حرف زدن و ساکت بودن در هنگاه شنیدن.)
زبان بریده به کنجی نشسته صم بکمبه از کسی که نباشد زبانش اندر حکم
(حضرت سعدی)
از آنجا که هنوز چیزهای زیادی برای آموختن وجود دارد، بهتر است که دهان را بسته نگاه داشته و گوش کرد. باید خردمند بود و فقط چیزی را که لازم است گفت. در واقع تا زمانی که لازم نیست نباید زبان به گفتن گشود.
اشتباهات معمولا توسط افرادی صورت می گیرند که بدون دلیلی مناسب زبان به صحبت می گشایند. ب
- اندرز سوم: دروغ!!!
دروغ گفتن برای تحت تاثیر قرار دادن و یا جلب احترام دیگران نتیجه معکوس در بر خواهد داشت.هیچ راهی سریعتر از دروغگویی برای از دست دادن احترام وجود ندارد، بخصوص زمانی که آن دروغگویی با حماقت همراه باشد. هر گاه در امری اطلاع کافی و وافی نداریم بهتر است به سادگی بگوییم "من در این مورد نظری نمیتوانم بدهم."
(بیان امروزین: اطمینان و تواضع)
افرادی که شخصیت بااطمینان دارند توانایی جذب بسیار بیشتری، نسبت به بقیه ی افراد از خود نشان داده اند. این اطمینان حتی اگر شامل راه رفتن متوازن، وضعیت اندام مناسب یا اخلاق و رفتار شخصی خوب باشد، تصویر شخصی، تحت کنترل را نمایان میسازد که میداند که در زندگی چه میکند و میتوان به او اعتماد کرد و امری را بدو سپرد تا کار را به اتمام برساند. تنگفت و چهرگفت یک انسان مطمئن میگوید، "شما میتوانید به قابلیتهای من اعتماد کنید." و "به گفته های من احترام بگذارید."
فقط انسانهای نادان فخرفروشی میکنند.
- اندرز پنجم: دانه های دوستی بکارید.
وقتی کسی را ملاقات میکنید، نباید با بینزاکتی وی را برنجانید. خونگرمی و رفتار دوستانه به آن معنا نیست که نمیتوانید مودب باشید. رفتار شایسته، نمایانگر خلوص و خلوص نمایانگر وقار است، یک انسان باوقار دارای خصیصههای درخور احترام می باشد.
دریغ و درد که تا این زمان ندانستم که کیمیای سعادت رفیق بود رفی
(حضرت حافظ)
البته در نظر داریم که ادب به معنای ترسو بودن نیست.
- اندرز ششم: من نام یکان یکان افسران خود و پسران در سپاهشان را میدانم.
تمام انسانها آفرینشهای یکتای آفریدگار هستند که هرگاه چه به عنوان فرادست و چه زیردست به ایشان توجه شخصی بشود، به اطمینان میتوان گفت که پاسخ بسیار مناسبی از ایشان خواهیم دید. در این رهگذر، یکی از مسائل مهم و کلیدی، تقویت حافظه است، چون علاوه بر دور نگاه داشتن فرد از اشتباهات احتمالی، باعث امتیازات بیشماری در دنیای کار و تجارت میگردد. اگر نام فردی را که از معرفی او چندی هم نمیگذرد به یاد نیاورید، همچون یک آدم ابله به نظر خواهید آمد. به خاطر آوردن اسامی و آنچه که به شما گفته شده، نشان دهندهی توجه شما به جزئیات میباشد و دقیق، باهوش و فهیم بودن شما را به طرف مقابل القا میکند. لازم نیست یک سخنرانی طولانی را به یاد آورید، به خاطر آوردن یک اسم کافیست تا در طرف مقابل شما احساس خوبی ایجاد گردد. اگر مطلبی را در مورد فرزندانش به یاد آورید، بیگمان ارزش بیشتری نزد وی خواهد داشت.
در نظر داریم که بدون آنکه برای انسانها و تکتک ایشان، موجودیتی یکتا و منحصربهفرد قائل نباشیم هرگز نمیتوانیم ایشان را به خاطر بسپاریم. ولی این کار به حیلت نمیتوان کرد و نیاز به باور به ارزشهای شخصی در دیگران است.
سخن پایانی
به کار بستن همگی این شش اصل به آن معناست که مجبور هستید سبک زندگی و نحوه ی رفتار با آشنایان چندین ساله ی خود را تغییر دهید، اما اگر خواهان احترام هستید، باید بهایش را بپردازید.