جام و جوایز جام جهانی:
از سالهای ۱۹۳۰ تا ۱۹۷۰ جایزه ژول ریمه به تیم قهرمان جام جهانی اهدا میشد. ابتدا این جام تنها به جام جهانی معروف بود اما از سال ۱۹۴۱ به جام “ژول ریمه” تغییر نام داد. در سال ۱۹۷۰ ، سه دوره قهرمانی پیاپی برزیل باعث شد که این جام در برزیل به مدت زیادی بماند. در سال ۱۹۸۳ جام دزدیده شد و هیچ وقت پیدا نشد. احتمال داده میشود که دزدها این جام را آب کرده باشند.
از سال ۱۹۷۰ به بعد جام جدیدی به عنوان “جام جهانی” طراحی و استفاده شد. این جام را هنرمند ایتالیایی به نام “سیلویو گازانیگا” طراحی کرده است. این جام ۳۶ سانتی متر طول دارد و از طلای ۱۸ عیار ساخته شده است. وزن این جام ۶.۱۷۵ کیلوگرم است. در زیر این جام نام کشورهایی که از سال ۱۹۷۴ قهرمان شدهاند حک شده است. جام جدید به صورت دائم به کشور برنده داده نمیشود بلکه بعد از مراسم افتتاحیه یک جام مشابه به آنها داده میشود تا به خانه ببرند.
جام جهانی
در حال حاضر به تمامی افراد تیم قهرمان مدال و یک نشان جام جهانی داده میشود. در جام جهانی ۲۰۰۲ به تیم چهارم که کره جنوبی بود و میزبان جام جهانی بود نیز مدالهایی اهدا شد.
فیفا در جام جهانی ۲۰۱۸ به صورت کلی ۴۰۰ میلیون دلار جایزه به تیمها پرداخت کرد که تیم قهرمان ۳۸ میلیون دلار از این جایزه را از آن خود کرد. فیفا اعلام کرد که به همه ۳۲ تیم که در جام جهانی حضور داشتند حداقل ۸ میلیون دلار جایزه اهدا میشود. در سال ۲۰۱۴ رقم کلی جوایز ۳۵۸ میلیون دلار بود.
آمار تماشاگران جام جهانی:
طبق آمار فیفا جام جهانی ۲۰۱۸ فوتبال حدود ۳ میلیون تماشاگر در استادیومها داشت.
آمارها نشان داده است که جام جهانی فوتبال در دورههای اخیر حدود ۳.۵ میلیارد تماشاگر به صورت کلی داشته است و حدود یک میلیارد نفر مسابقه فینال را تماشا کردهاند.
هزینههای جام جهانی:
جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه با ۱۴ میلیارد دلار هزینه گرانترین جام جهانی در طول تاریخ شناخته شده است. پیش از آن در سال ۲۰۱۴ جام جهانی برزیل ۱۱.۸ میلیارد دلار هزینه داشت. با وجود این به نظر میرسد که جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، پر هزینهترین جام جهانی باشد زیرا آمارها نشان داده که قطر حدود ۲۰۰ میلیارد دلار برای زیر ساختها و امکانات جام جهانی ۲۰۲۲ هزینه کرده است. ساخت و سازها در قطر از سال ۲۰۱۰ که این کشور به عنوان میزبان انتخاب شد، آغاز شده و با حاشیههای زیادی همراه بوده است.
حضور ایران در جام جهانی:
ایران در سالهای ۱۹۷۸، ۱۹۹۸، ۲۰۰۶، ۲۰۱۴ و ۲۰۱۸ در جام جهانی حضور داشته است. در جام جهانی ۱۹۷۸ ایران چهاردهم شد و در مرحله گروهی با دو باخت و یک تساوی حذف شد. در سال ۱۹۹۸ ایران بیستم شد و با یک برد و دو باخت در مرحله گروهی حذف شد. در این جام ایران اولین برد خود در جام جهانی را با نتیجه ۲ بر یک مقابل آمریکا کسب کرد. آن دیدار به دلیل حساسیتهای خاصی که داشت به “بازی قرن” شهرت یافت.
در سال ۲۰۰۶ ایران بیست و پنجم شد و با یک تساوی و دو باخت در مرحله گروهی حذف شد. در سال ۲۰۱۴ ایران بیست و هشتم شد و با یک تساوی و دو باخت در مرحله گروهی حذف شد. در جام جهانی ۲۰۱۸ اما ایران با یک برد، یک تساوی و یک باخت در مرحله گروهی حذف شد و عنوان هجدهم جهان را کسب کرد.
مهدی مهدویکیا با شش بازی در جام جهانی ۱۹۹۸ و ۲۰۰۲، آندرانیک تیموریان با شش بازی در جام جهانی ۲۰۰۶ و ۲۰۱۴، احسان حاج صفی با شش بازی جام جهانی در ۲۰۱۴ و ۲۰۱۸ و علیرضا جهانبخش با شش بازی در جام جهانی ۲۰۱۴ و ۲۰۱۸ بیشترین حضور را برای ایران در جام جهانی داشتند.
حقایق جالب درباره جام جهانی:
ـ برزیل با پنج بار قهرمانی بیشترین میزان قهرمانی در بازیهای جام جهانی را دارد. ایتالیا و آلمان با چهار قهرمانی در رتبه دوم قرار دارند.
ـ در سال ۲۰۰۲ برای اولین بار جام جهانی فوتبال در دو کشور مختلف یعنی کره جنوبی و ژاپن برگزار شد.
ـ مسنترین گلزن جام جهانی روژه میلا بود که در ۴۲ سالگی در جام جهانی ۱۹۹۴ برای کامرون مقابل روسیه گل زد.
ـ در سال ۱۹۶۶ ، کاپ قهرمانی جام جهانی پیش از شروع مسابقات به مدت شش روز دزدیده شد.
ـ پرگلترین بازی جام جهانی، بازی اتریش مقابل سوییس در جام جهانی ۱۹۵۴ بود. این بازی با نتیجه ۷ بر ۵ به نفع اتریش به پایان رسید.
ـ ایتالیا بیشترین تعداد مساوی را در جام جهانی دارد. این تیم ۲۱ بار در بازیهای جام جهانی مساوی کرده است.
ـ اندونزی بین تیمهایی که در جام جهانی حضور داشتهاند کمترین بازی را در جام جهانی داشته است. این تیم تنها یک بازی در جام جهانی ۱۹۳۸ کرده است.
ـ مکزیک بیشترین میزان باخت را در جام جهانی دارد که ۲۵ باخت است. البته این تیم ۱۴ پیروزی و ۱۴ مساوی نیز در کارنامه خود دارد.
ـ بیشترین تعداد گل در یک تورنمنت جام جهانی توسط یک بازیکن روس به ثمر رسیده است؛ ژوست فونتن، ۱۳ گل در سال ۱۹۵۸.
ـ تقریبا نیمی از جمعیت ۷ میلیارد نفری جهان بازیهای جام جهانی را تماشا میکنند.
ـ در همه فینالهای جام جهانی به جز دو جام جهانی، تیمهایی از اروپا حضور داشتند.
ـ دو تیم ملی فوتبال برزیل و ایتالیا تقریبا قهرمان ۵۰ درصد تورنمنتهای جام جهانی بودهاند.
ـ زودهنگامترین گل در جام جهانی ۲۰۰۲ توسط هاکان شوکور از ترکیه بعد از ۱۱ ثانیه از شروع بازی زده شد.
ـ خوسه بابتیست از اروگوئه زودهنگامترین کارت قرمز را در جام جهانی دریافت کرد. او در ثانیه ۵۶ بازی اخراج شد.
ـ به جز آفریقای جنوبی در سال ۲۰۱۰ دیگر میزبانهای جام جهانی توانستند به دور دوم بازیها راه یابند. در ۳۰ درصد موارد قهرمان میشدند.
ـ تنها چهار بار پیش آمده که یک تیم، در تمام بازیهای خود در جام جهانی پیروز شود؛ اروگوئه چهار بازی در جام جهانی ۱۹۳۰، ایتالیا چهار بازی در جام جهانی ۱۹۳۸، برزیل شش بازی در جام جهانی ۱۹۷۰ و برزیل هفت بازی در جام جهانی ۲۰۰۲.
ـ همه جامهای جهانی توسط تیمهایی برده شده که مربی بومی داشتند.
0 دیدگاه