اشاره ای به موضوع جایگاه خانواده در شکل گیری شخصیت جامعه ، تربیت، آموزش و عملکرد تحصیلی دانش آموزان :
-
خانواده جزو ذاتی و جدایی ناپذیر آموزش و پرورش است.
-
بین نهادهای اجتماعی، اولین نهادی که زندگی بشر در آن شکل میگیرد خانواده است و خانواده عمومیترین و پایدارترین نهادی است که در فعالیتهای اجتماعی ایفا ی نقش میکند.
-
خانواده نهادی است که هیچ جانشینی ندارد و مطالعات همه اندیشمندان نشان میدهد خانواده بیشترین نقش را در شکلدهی به شخصیت انسانها و جامعه دارد، گفت: مهمترین دوره شکلگیری شخصیت انسانها، دوران کودکی است و غیر از خانواده هیچ نهادی در دوران کودکی حضور ندارد.
-
طول روابط در خانواده بیشتر از طول روابط در هر نهاد و سازمان دیگری است و تنها مکانی که روابط انسانها در آن استمرار دارد و قطع نمیشود، خانواده است.
-
در جامعه و روابط انسانی سه مدل رابطه وجود دارد. نوعی از رابطه، بر اساس نقشها شکل میگیرد که به آن رابطه اجتماعی میگویند مانند رابطه معلم و شاگرد و نوعی دیگر از رابطه مبنای آن سود و زیان است که به آن رابطه اقتصادی میگویند.
-
نوع دیگری از رابطه از نوع رابطه عاطفی است که همهجانبه و عمیق است و بر مبنای نقش و اقتصاد نیست، این نوع رابطه بیشترین تأثیر را بر انسانها دارد و ارتباط موجود در خانوادهها از نوع رابطه عاطفی است.
-
بر اساس نظریه تسری، رابطه افراد در خانواده به همه ابعاد زندگی انسانها تسری پیدا میکند لذا خانواده بیشترین نقش را در ساخت شخصیت انسانها دارد.
-
شخصیت جامعه نیز بالاترین تأثیر را از نهاد خانواده میگیرد. جامعهشناسان معتقدند، سعادت و شقاوت هر جامعهای به نهاد خانواده بستگی دارد و خانواده، «جعبه سیاه جامعه» است.
-
بر اساس نظر جامعهشناسان، نهادهای اساسی و اولیه، شخصیت جامعه را رقم می زنند و مهمترین نهاد اساسی و اولیه ، نهاد خانواده است.
-
در جامعه با سه نوع خانواده پرآشوب، خاموش و متعادل مواجه هستیم. در خانواده پرآشوب روابط زن و مرد مبتنی بر اثبات من و مشاجره است، در خانواده خاموش، زن و مرد میل به اثبات خویش ندارند و در خانواده متعادل زن و مرد با یکدیگر ارتباط متعادل دارند.
-
هر نوع از این خانوادهها بر جامعه هم اثر مستقیم میگذارند و جامعه پرآشوب، جامعه با افراد گوشهنشین و منزوی و جامعه متعادل را شکل میدهند.
-
بر اساس مطالعات در حوزه عملکرد تحصیلی دانشآموزان، نیز خانواده بیشترین تأثیر را بر عملکرد تحصیلی دانشآموزان دارد.
-
کرونا فرصت نزدیکی خانواده به نظام تعلیم و تربیت را مهیا کرد. با نگاه تأثیر مستقیم خانوادهها بر تعلیموتربیت فرزندان و مشارکت خانوادهها در امر تعلیموتربیت بسته تحولی «آموزش، پرورش و توانبخشی خانواده محور» با 7 برنامه در آموزش و پرورش استثنایی تدوین و اجرایی شده است.
رونمایی از بسته تحولی «آموزش، پرورش و توانبخشی خانواده محور» در آموزش و پرورش استثنایی :
-
اولین برنامه این بسته تحولی، راهاندازی پارلمان مشورتی اولیا در کشور و استانها است تا این پارلمانها بهعنوان بازوی مشورتی مدارس استثنایی عمل کنند.
-
برنامه دوم این بسته تحولی «مدرسه یاری» با هدف نهادینه کردن انواع یاوریهای اولیا در نظام تعلیم و تربیت است و برنامه سوم آن «اولیای همیار معلم» است که در تمامی عصرها بهویژه عصر کرونا میتوانند همیار معلمان در امر تعلیم و تربیت باشند.
-
راهاندازی سامانه تحت وب «ندای همراه» با کمک مشاورین خبره برای رفع مشکلات خانوادهها و دانشآموزان، چهارمین برنامه بسته تحولی آموزش، پرورش و توانبخشی خانواده محور است.
-
مددکاری اجتماعی مبتنی بر محله، ایجاد دبیرخانه ۷گانه ملی اطلاعرسانی و توانمندسازی اولیای ۷گروه تحت پوشش سازمان آموزش و پرورش استثنایی و توسعه کمی و کیفی مراکز مشاوره و راهنمایی خانواده برنامههای پنجم تا هفتم این بسته تحولی میباشند.
مراکز مشاوره و راهنمایی پیوند آموزش و پرورش استثنایی از ۱۵مرکز در دو سال گذشته به ۵۵مرکز رسیده است، ارائه خدمات مشاورهای این مراکز نیز صددرصد رشد داشته است.
آموزش و پرورش استثنایی برای رسیدن به استاندارد در زمینه خدمات مشاورهای به 500 مشاور نیاز دارد که این کمبود از طریق استخدامهای سالانه جبران خواهد شد.
آخرین دیدگاهها