امروز در این نشریه قصد داریم که درباره ی شرکت نوکیا (Nokia)،شرکت فنلاندی اطلاعاتی را به شما بدهیم. نوکیا شرکت فنلاندی با گسترهی فعالیت بینالمللی است که تاریخچهای بیش از ۱.۵ قرن دارد. این شرکت در سال ۲۰۲۰ در حدود ۹۲٬۰۰۰ کارمند داشت و در بیش از ۱۳۰ کشور، فعالیت تجاری داشته است. مقر اصلی نوکیا در حال حاضر در شهر اسپو واقع در شهرستان بزرگ هلسینکی فنلاند می باشد.
دفتر مرکزی نوکیا در اسپو
تاریخچه شرکت نوکیا
تاریخچهی ۱۵۲ سالهی برند نوکیا با صنایع گوناگونی گره خورده است. این شرکت ابتدا بهعنوان کارخانهی تولید کاغذ مواد اولیهی آن تأسیس شد. در قرن بیستم و با گسترش صنایع مخابراتی، نوکیا نیز به این بازار وارد شد و در طی سالیان فعالیت، به یکی از بزرگترین شرکتهای این صنعت تبدیل شد. علاوه بر فعالیتهای زیرساختی، نوکیا در تولید محصول برای کاربران نیز بسیار موفق بود و طی سالهای متمادی بهعنوان بزرگترین تولیدکنندهی گوشی موبایل شناخته میشد.
کارخانهی تولید کاغذ نوکیا
بنیانگذاران شرکت نوکیا
در سال ۱۸۶۵، فردریک ایدستام، کارآفرین، بازرگان و مهندس معدن فنلاندی بود، که در سال ۱۸۶۵ شرکت نوکیا را تأسیس نمود. ایدستام نوکیا را در قالب یک کارخانه تولید کاغذ راهاندازی کرد. فردریک ایدستام یک کارخانه کاغذسازی در جنوب فنلاند تاسیس کرد و سه سال بعد شعبه دوم این کارخانه را در نزدیکی شهری به نام «نوکیا» افتتاح کرد. سال ۱۸۷۱، ایدستام با همکاری دوستش لئو میشلین (Leo Mechelin)، شرکتی مشترک به نام Nokia Ab تشکیل داد. سال ۱۸۹۶، ایدستام بازنشسته شد و میشلین سکان Nokia Ab را به دست گرفت.
در اوج بودن نوکیا
در اکتبر سال ۱۹۹۸، نوکیا رتبهی اول بزرگترین تولیدکنندهی گوشی هوشمند در جهان را از موتورولا ربود. گوشیهای این شرکت در قارههای آمریکا، اروپا، آسیا و اقیانوسیه طرفداران زیادی داشتند. نوکیا علاوه بر تسلط در این بازار، بهعنوان پیشگام بازیهای موبایل نیز شناخته میشد. شرکت فنلاندی با عرضهی بازی مشهور snake روی تمامی گوشیهای همراه، سبک جدیدی از بازی کردن را به جهانیان معرفی کرد.
فروپاشی برند نوکیا اوایل دهه ۲۰۱۰
برند نوکیا از بزرگترین کمپانی مخابراتی در سال ۲۰۰۷، به مرز ورشکستگی در ۲۰۱۳ رسید و بدترین روزهای خود را تجربه کرد. سقوط این غول فنلاندی نتیجه مشترکی از عوامل داخلی و خارجی بود. دلایل زیادی برای این اتفاق وجود دارد اما در ادامه به چند مورد از اصلیترین آنها اشاره میکنیم:
- مدیران اصلی کمپانی در تصمیمگیریهای اساسی بسیار کند عمل میکردند و همین امر باعث شد تا فرصتهای زیادی از دست برود.
- سال ۲۰۰۶، اولی-پکا کالاسوو (Olli-Pekka Kallasvuo) جایگزین اولیلا به عنوان مدیرعامل شرکت شد. مدیرعامل جدید به جای نوآوری، روی تولید انبوه تمرکز کرد. این تصمیم کاملا اشتباه بود؛ چون نوآوری بود که در سالهای اولیه باعث پیشرفت نوکیا شد و کنار گذاشتن این رویکرد ضرر زیادی به این برند وارد کرد.
- مدیران برند نوکیا، آیفون اپل و گوشیهای اندرویدی گوگل را به عنوان رقیب قبول نداشتند. آنها تصور میکردند هیچ شرکتی نمیتواند به سهم آنها در بازار گوشی موبایل نزدیک شود.
برند نوکیا زمانی به اشتباه خود پیبرد که دیگر دیر شده بود. آن زمان اپل و گوگل بازار را در دست گرفته بودند و سهم بازار نوکیا روزبهروز کمتر میشد؛ به علاوه سیستم عامل سیمبین (Symbian OS) دیگر منسوخ شده بود و توان رقابت با اندروید و iOS را نداشت.
همکاری برند نوکیا و مایکروسافت در دهه ۲۰۱۰
سال ۲۰۱۰، استفان ایلاپ (Stephen Elop) از مایکروسافت آمد و مدیرعامل برند نوکیا شد؛ سال بعد این شرکت اعلام کرد که یک همکاری استراتژیکی با مایکروسافت داشته و سیستمعامل Windows OS را برای گوشیهای موبایل توسعه داده است. آنها با این تصمیم سعی داشتند برند گوشی موبایل نوکیا را دوباره زنده کنند.
مشکل اصلی گوشیهای ویندوزی اپلیکشنهای محدود آن بود. همین امر باعث شد تا فروش نوکیا در سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳ شدیدا افت کند و این وضعیت به حدی خراب شد که برند نوکیا تا مرز ورشکستگی پیش رفت. مایکروسافت برای جلوگیری از چنین اتفاقی بخش موبایل نوکیا را با پرداخت ۷.۲ میلیارد دلار به تملک خود درآورد.
چند هفته پس از خرید نوکیا توسط مایکروسافت این شرکت گوشی نوکیا X را معرفی کرد که نسخه سفارشی اندروید قدرتبخش آن بود.
نوکیا X
در تصویر زیر شما لوگو های نوکیا را از تاسیس این شرکت تاکنون مشاهده می کنید.
همچنین در تصاویر زیر مدل هایی از برند نوکیا به نمایش در آمده است.
مبیرا تاکمن
نوکیا ۹۰۰۰ کامیونیکیتور درکنار E7 کامیونیکیتور
نوکیا N90
نوکیا ۱۱۰۰، پرفروشترین محصول الکترونیکی تاریخ
0 دیدگاه