سلام من آریا لواسانی هستم و می خواهم درباره روز جهانی عاری از خشونت صحبت کنم.
دلیل نامگذاری این روز
جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۹۳ روز ۲۷ آذر (۱۸ دسامبر) را به مناسبت تصویب پیشنهاد ایران درباره «یک جهان عاری از خشونت و افراطیگری» در مجمع عمومی سازمان ملل، بهعنوان روز ملی مبارزه با خشونت و افراطیگری تعیین کرد.
در سال ۱۳۹۳ (۲۰۰۳)، کنفرانسی دو روزهای با موضوع جهان علیه خشونت و افراطگری با حضور نخبگان، صاحبنظران و مقامهای سابق سیاسی ۳۰ کشور در تهران برگزار کردید. در طی این کنفرانس حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، پیشنهاد نامگذاری ۱۸ دسامبر معادل ۲۷ آذر ماه را بهعنوان روز جهانی عاری از خشونت و افراطگری مطرح نمود.
حسن روحانی، رئیس وقت جمهوری اسلامی ایران، در طی بیانیه خود در این کنفرانس، بر ارتقای فرهنگ صلح، گفت و گو میان ادیان و تلاش برای مبارزه با خشونت و افراطگری تاکید نمود.
اهمیت این روز
اهمیت و ضرورت مقابله با خشونت و افراطگری در جهان بهاندازهای بود که این ایده با استقبال جهانی مواجه گردید و سازمان ملل متحد با رای قاطع کشورهای جهان، ۱۸ دسامبر معادل ۲۷ آذر ماه را به این نام تعیین نمود. این نامگذاری به حامیان صلح نشان میدهد که با پشتکار باید اقدام به مبارزه با خشونت و افراطگری نمود.
شناخت ریشههای افراطگری همیشه حائز اهمیت است زیرا برای شناسایی و حذف تروریسم و افراطگرایی باید دلایل، عوامل بیرونی و درونی باید درونمایههای سیساسی، اجتماعی، اقتصادی و ایدئولوژیک شناسایی گردد. این پدیده، متاسفانه آرامش و آسایش جهانیان را مورد هدف قرار داده و باعث مرگ و آوارگی میلیونها انسان بیگناه در دنیا گردیده است.
در راستا ارتقا فرهنگ صلح و همدلی در جهان، باید اقدامات و راهکارهایی در پیش گرفته شود که در ادامه تعدادی از آنها بیان میگردد:
واژهی «خشونت» مصدر عربی است که از نظر لغوی به معنای درشت شدن، درشتی کردن، درشتی، زبری، ناهمواری، درشتخویی و تندخویی است. «خَشِن» صفت آن است به معنای درشتطبع و درشتخو.
تعریف خشونت جهان:
خشونت استفادهی عمدی از نیروی فیزیکی یا قدرت تهدید یا اقدام واقعی علیه خود، شخص دیگر یا علیه گروه یاجامعه است که منجر به آسیب، مرگ، آسیب روانی، ناهنجاری یا محرومیت گردد. در تمام جهان خشونت به عنوان ابزاری برای کنترل استفاده میشود در واقع نوعی تلاش برای سرکوب و متوقف کردن اغتشاشگران در مقابل نگرانیهای مربوط به اجرای قانون و فرهنگ در یک ناحیه خاص است.
عدم خشونت
در یکی از قصههایی که امام محمد غزالی در احیاء علوم الدین نقل كرده است، مردی به قصد امر به معروف و نهی از منکر وارد مجلس مأمون گردید بسیار خشن و تند با او سخن گفت و اورا ستمکار و فاجر و خلافکار خطاب نمود. مأمون هم که به دانش و بردباری مشهور بود برای مجازات او همچون بسیاری از فرمانروایان دچار احساسات و شتابزدگی نگردید بلکه خطاب به او گفت دوست عزیز و مهربان، آرام باش خداوند بهتر از تو را به سوی بدتر از من فرستاد و به او دستور فرمود با مهربانی با او روبرو شود.
او گفت: موسی و هارون را که بسیار از تو بهتر بودند به سوی فرعون که خیلی از من بدتر بود فرستاد و خطاب به آنان فرمود:
«اذْهَبَا إِلَى فِرْعَوْنَ إِنَّهُ طَغَى * فَقُولَا لَهُ قَوْلًا لَيِّنًا لَعَلَّهُ يَتَذَكَّرُ أَوْ يَخْشَى » (طه /٤٣-٤٤)
عدم خشونت از دیدگاه قرآن:
قرآن کریم در سورهی توبه آیات ۵۸ و ۵۹ خشم گرفتن به خاطر منافع دنیوی را نکوهش میکند و آیات متعددی نیز مبنی بر عدم تجویز خشونت و کشتن غیرمسلمانان وجود دارد؛ چرا که دین اسلام برای هر انسانی حق زندگی قائل است و بدون علت نباید انسانی کشته شود.
مَنْ قَتَلَ نَفْسًا بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِي الْأَرْضِ فَكَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِيعًا وَمَنْ أَحْيَاهَا فَكَأَنَّمَا أَحْيَا النَّاسَ جَمِيعًا (مائده/۳۲)
هر کس، انسانی را بدون ارتکاب قتل یا فساد در روی زمین بکشد، چنان است که گویی همه انسانها را کشته؛ و هر کس، انسانی را از مرگ رهایی بخشد، چنان است که گویی همه مردم را زنده کرده است.
ممنون از وقتی که برای خواندن این متن گذاشتید.
0 دیدگاه