موضوعات

مقالات هدایت تحصیلی(4) انتخاب رشته (بخش اول : عوامل مؤثر در انتخاب رشته تحصیلی ( 2 -تاثیر خود شناسی در فرآیند انتخاب رشته … )

 اشاره : 
فرآيند انتخاب رشته بسيار مهم است، ولي پيچيده نيست.
با توجه به کاربرد گسترده رايانه و تلفن همراه هوشمند که همگي در اين روزها به طور مداوم از آنها استفاده مي‌کنند، شما قادر هستيد که به تنهايي و با کمک نزديکان و افراد قابل اعتماد خود و با مطالعه و به کارگيري دستورالعمل‌هاي دفترچه انتخاب رشته آزمون سراسري و راهنمايي‌هايي که در اين صفحه تا پايان انتخاب رشته آزمون سراسري به شما ارايه می شود، انتخاب رشته کنيد. در ابن سری ملاقات تلاش می شود تا مواردي را که راهگشاي شما براي انتخاب رشته تحصيلي است، مورد بررسی قرار گیرد…
 انتخاب رشته به «فرآيند انتخاب و تصميم‌گيري دربارة شروع يا ادامه تحصيل در يک يا چند حوزه تحصيلي» گفته مي‌شود.

انتخاب‌هاي صحيح، عاقلانه، مبتني بر واقعيت و به دور از توهم و گمان افراد، در طول زندگي، براي آنها موفقيت و کاميابي را به دنبال خواهد داشت. يکي از انتخاب‌هاي مهم زندگي هر فرد پس از پايان تحصيلات متوسطه و تصميم وي به ادامه تحصيلات در سطوح دانشگاهي، انتخاب رشته تحصيلي و دانشگاه محل تحصيل است، و همه افرادي که متقاضي ورود به آموزش عالي هستند، ناگزيرند که فرآيند انتخاب رشته را تجربه کنند. به همين دليل، اين انتخاب، تاثير چشمگيري در تعيين سرنوشت افراد و مسير زندگي آنها در آينده دارد.

برای انتخاب رشته صحیح به  اطلاعات زیادی نیار داریم. از جمله اين اطلاعات مورد نیاز مي‌توان از: شناخت خود، شناخت رشته‌هاي دانشگاهي، شناخت دوره‌هاي تحصيلي، شناخت دانشگاه‌ها و شرايط زندگي در خوابگاه و زندگي در شهرهاي ديگر و همچنين آشنايي با دانشجوياني که از شهرها و فرهنگ‌هاي متفاوت برخاسته‌اند و به دانشگاه مي‌آيند، نام برد.
برای کسب اطلاعات مورنیاز مشورت گرفتن از افراد قابل اعتماد و کار آزموده ضروری است…
نخستين مامن و پناهگاه دانش‌آموزان براي طي اين مسير مهم زندگي، يعني گذر از مدرسه به جامعه، مشاوران مدارس هستند. رشته راهنمايي و مشاوره از سال 1346 در ايران ايجاد شده است و دانش‌آموختگان اين رشته، از همان آغاز در مدارس جايگاه شغلي قابل توجهي داشته‌اند و طبق انتظار، اولين مراجعه هر متقاضي ورود به دانشگاه براي راهنمايي گرفتن، مشاوران تحصيلي و شغلي در مدارس هستند؛ البته به خاطر کمبود مشاوران تحصيلي در تعدادي از مدارس آموزش و پرورش و کمبود منابع اطلاع‌رساني راجع به انتخاب رشته و همچنين اهمال برخي از داوطلبان در مطالعه دقيق دفترچه انتخاب رشته و دستوالعمل‌هاي سازمان سنجش و همچنين اهميت بالاي انتخاب رشته براي متقاضيان ورود به آموزش عالي، اين عرصه براي فعاليت بسياري از مراکز و مؤسسات انتخاب‌رشته و افراد سودجو در زمان انتخاب رشته فراهم مي‌شود تا با تاثير روي داوطلبان و خانواده‌هاي آنان، همراه با دريافت هزينه‌هاي بالا از اين افراد، دست به انتخاب رشته براي آنها بزنند؛ انتخاب‌هايي که در بيشتر موارد، درست و علمي نيستند.
با توجه به آنچه که گفته شد، ضرورت دارد که داوطلبان انتخاب رشته، در اين دوره از زندگي‌شان، نسبت به شناخت خود و اطلاع از رشته‌هاي تحصيلي دانشگاهي، توجه‌شان را معطوف کنند؛ زيرا پژوهش‌هايي که روي داوطلبان مجاز به انتخاب رشته يا دانشجويان سال اول دانشگاه‌ها انجام شده است، نشان مي‌دهد که اکثريت آنها، بدون آگاهي و شناخت کافي، اقدام به انتخاب رشته مي‌کنند.
ممکن است که فردي چند سال از عمر خود را در يک رشته تحصيلي بگذراند و در نهايت متوجه شود که اصلاً به آن رشته علاقه‌اي نداشته يا توانايي اشتغال در آن رشته را پس از فراغت از تحصيل ندارد؛ پس توجه کنيد که عدم شناخت از خود و رشته تحصيلي، پيامدهايي را در پي خواهد داشت. از جمله اين پيامدها عبارتند از:
¡    عدم رضايت از رشته تحصيلي در طول دوران تحصيل.
¡    انگيزه تحصيلي پايين.
¡    افت تحصيلي و مشروط شدن در طول دوران تحصيل.
¡    مشکلات روحي رواني، از قبيل: افسردگي و اضطراب.
¡    احتمال انتخاب شغل غيرمرتبط با رشته تحصيلي در آينده.
¡    نداشتن تعهد حرفه‌اي به رشته و شغل خود در آينده.
¡    هدر رفتن سرمايه هاي مالي، فردي و ملي.
***فرآیند انتخاب رشته :

      خودشناسي »»» کسب اطلاع از رشته‌ها »»» انتخاب رشته آگاهانه با استفاده از منابع موجود

»»» مرحله اول و مهم‌ترين عامل تاثيرگذار بر انتخاب رشته آگاهانه؛ خودشناسي است که در مقاله بعدی مطالبی ارايه خواهيد شد.
»»» مرحله دوم  انتخاب رشته آگاهانه؛جمع‌آوري اطلاعات درباره رشته‌هاي مختلف دانشگاهي است که طي آن، داوطلب با استفاده از منابع موجود و متناسب با شناختي که از خود دارد (علايق، مهارت‌ها و ارزش‌هاي فردي‌اش)، راجع به انتخاب رشته، اطلاعات لازم را کسب مي‌کند.

»»» مرحله نهايي، انتخاب رشته صحيح با توجه به اطلاعات لازم کسب شده در مراحل قبل و انجام صحيح مراحل انتخاب رشته در سايت سازمان سنجش آموزش کشور در موعد مقرر است.

————————————————————————————————————————-

نوشته : مژگان احتشام حسيني به نقل از : پیک سنجش شماره1335 – دوشنبه2 مرداد 1402 -صفحه5 و 6 و 7
با ویرایش مختصر توسط : دفترمشاوره موسسه فرهنگی دانش
——————————————————————-

#تعلیم_و_تربیت

#مقالات_هدایت_تحصیلی

#مشاوره #راهنمایی_و_مشاوره 

#خدمات_راهنمایی_و_مشاوره

#راهنمایی_و_مشاوره_مدارس

#راهنمایی_و_مشاوره_دانشگاهی

#انتخاب_رشته_تحصیلی 

#انتخاب_رشته_دانشگاهی

#انتخاب_رشته_کنکور

#پیک_سنجش

#دفترمشاوره_موسسه_فرهنگی_دانش

 

 

دیدگاه‌های این مطلب

دیدگاه‌ خود را بنویسید