««روانشناسان متوجه شدند توجه بیش از اندازه والدین به دانشآموزان باعث ناامیدی، احساس ترس و عصبی شدن آنها میشود و حس مسئولیتپذیری آنها را نابود میكند.
در عوض این نتایج در كودكانی كه آزادی و استقلال بیشتری در خانه داشتند، كاملا برعكس بود و آنها امید بیشتری به زندگی آینده خود داشتند و از حس استقلالطلبی خود لذت میبردند. »»
مبحث: تعلیم وتربیت
عنوان اصلی: آسیب شناسی
عنوان فرعی: والدین هلیکوپتری!
والدین هلیکوپتری چه کسانی هستند؟
والدین هلیكوپتری در اصل به پدرها و مادرانی گفته میشود كه بهشدت خود را درگیر زندگی كودكان خود میكنند و اجازه انجام هیچ كاری را به آنها نمیدهند.
در واقع این والدین درست مانند یك هلیكوپتر اطراف فرزند خود پرواز میكنند، همواره او را زیر نظر دارند و با بروز هر مشكلی سریعا خودشان را به محل حادثه میرسانند. كودكان این والدین چه در حال تماشای تلویزیون باشند یا در حال بازی كردن با دوستان یا انجام تكالیف مدرسه، سایه پدر و مادر خود را بالای سرشان میبینند.
از آنجایی كه این بچهها در دوران كودكی اجازه امتحان كردن بسیاری از بازیها و سرگرمیها را نداشته اند، با رسیدن به دوره نوجوانی و جوانی شخصیتی عقدهای و افراطی از خود نشان میدهند. مطالعات دانشمندان نشان میدهد، دانشجویانی كه در دوران كودكی بهشدت زیر نظر والدینشان بودهاند هنگام یادگیری یك ساز موسیقی یا ورزش كردن رفتاری بسیار غیرطبیعی از خود بروز میدهند و در انجام بسیاری از كارها زیادهروی میكنند. نشان دادن رفتارهای پرخطر در رانندگی و زیر پا گذاشتن قانون از دیگر ویژگیهای بارز این افراد برای خالی كردن عقدههای دوران كودكی به شمار میآید. این افراد فرصت لذت بردن از دوران كودكی خود را نداشتند و مرتب باید در كلاسهایی كه والدینشان برای آنها ثبتنام كرده بودند، شركت میكردند اما اكنون كه آنها استقلال بیشتری دارند دیگر توانایی كنترل خود را ندارند و ممكن است دست به انجام هر كار خطرناكی بزنند تا كمبودهای چند سال پیش را جبران كنند.
بهطور متوسط 10 درصد از كودكان دارای والدین هلیكوپتری هستند كه البته تعداد دختران بیشتر از پسران است. اگر بخواهیم دقیقتر بگوییم، نزدیك به 13 درصد از والدین دختران و 5 درصد از والدین پسران بهشدت كودكان خود را زیر نظر دارند و در همه امور مربوط به آنها دخالت میكنند.
روانشناسان متوجه شدند توجه بیش از اندازه والدین به دانشآموزان باعث ناامیدی، احساس ترس و عصبی شدن آنها میشود و حس مسئولیتپذیری آنها را نابود میكند.
در عوض این نتایج در كودكانی كه آزادی و استقلال بیشتری در خانه داشتند، كاملا برعكس بود و آنها امید بیشتری به زندگی آینده خود داشتند و از حس استقلالطلبی خود لذت میبردند.
چه بلایی سر مادران میآید؟
تا به حال هرچه گفتیم در مورد اثرات منفی تربیت هلیكوپتری روی كودكان بود اما خود والدین هم از این شیوه غلط آسیبهای زیادی میبینند. تحقیقات بلندمدت روی مادران 18 تا 49 ساله نشان میدهد، درصد زیادی از این زنان به افسردگی دچار میشوند. تقریبا یكچهارم مادران بهشدت از وظیفه نگهداری از فرزندان خسته میشوند و این طور تصور میكنند كه آنها نمیتوانند مادر خوبی باشند. استرس و نگرانی از خصوصیات اصلی مادران هلیكوپتری است، زیرا آنها همیشه باید خود را جای فرزندشان بگذارند و همه مسئولیتهای او را انجام دهند.
پدر و مادرهایی كه با بروز هر مشكل به سمت كودكانشان میشتابند و همه نیازهای او را فراهم میكنند، باید انتظار آیندهای فاجعهبار را بكشند. زمانی كه كودكان روش مواجه شدن با مشكلات را فرا نگیرند و هر چیزی را كه میخواهند بلافاصله در مقابل چشمان خود آماده ببینند، تصور میكنند كه دنیا همیشه باید به همین شكل باشد. پس اگر فرزندتان در سالگرد تولد 16 سالگیاش از شما یك ماشین بهعنوان هدیه تولد خواست اصلا تعجب نكنید، زیرا این شما بودید كه او را در این مسیر قرار دادید.
به نقل از مشاوران مدارس ایران ( moshaveraniran@ )
آخرین دیدگاهها